Donateur Clinton Foundation financierde Oekraïne-Rapport wat basis vormt voor beschuldigingen tegen Obama’s raadsman Greg Craig

pinchuk-clinton
Victor Pinchuk, oprichter van Eastone en van de Victor Pinchuk Foundation spreekt als voormalig president Bill Clinton (R) luistert in Davos, Zwitserland, op 29 januari 2009. (Fabrice Coffrini / AFP / Getty Images)

Op 15 april onthulde voormalig raadsman van Obama’s Witte Huis Greg Craig de identiteit van de mysterieuze man die het rapport van Oekraïne financierde en dat nu de basis is voor de federale beschuldigingen tegen Craig.

In een video zei Craig dat Victor Pinchuk het rapport van 2012 ‘heeft helpen financieren’. Pinchuk is een Oekraïense zakenman en een belangrijke donateur van de Clinton Foundation.

“Het was Doug Schoen die me dit project bracht en hij vertelde me dat hij optrad namens Mr. Victor Pinchuk, een pro-Westerse Oekraïense zakenman, die het project mee financierde,” zei Craig.

In een aanklacht eerder deze maand ingediend, beweerden federale aanklagers dat Craig loog over aspecten van zijn werk aan het Oekraïense rapport, inclusief de aard en omvang van zijn communicatie met de media, om te voorkomen dat hij zich registreerde als een buitenlandse lobbyist zoals vereist in het Foreign Agents Registration Act.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HDT3Xsc87sA&w=800&h=500]

Craig ontkent onvermoeibaar de aantijgingen en legt uit dat hij met andere advocaten samenwerkte om te bepalen of hij zich moest registreren en concludeerde dat hij dat niet moest.

“Ik heb nooit de bevindingen van ons rapport besproken met Amerikaanse functionarissen. Ik lobbyde zeker geen VS-functionarissen namens Oekraïne,” zei Craig. “Ik heb Oekraïne niet geholpen zijn draai te geven toen het ons rapport uitbracht.”

Hillary Clinton was Minister van Buitenlandse Zaken toen Craig in 2012 aan het Oekraïense rapport begon. Craig heeft een langdurige hechte en persoonlijke relatie gehad met Bill en Hillary Clinton en bekleedde een hoge positie in het Clinton White House voordat hij Obama’s raadsman werd.

De Victor Pinchuk Foundation schonk ergens voor 2013 $ 10 miljoen tot $ 25 miljoen aan de Clinton Foundation, waarmee hij de belangrijkste buitenlandse bijdrage aan de stichting was. Toen The Wall Street Journal de Pinchuk Foundation vroeg of Viktor Pinchuk lobbyde bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, zei de stichting van Pinchuk: “Dit kan niet anders dan als een goede zaak worden gezien.”

chelsea-pinchuk
Chelsea Clinton en de Oekraïense zakenman en filantroop Victor Pinchuk kijken naar een 3 weken oude baby in een afdeling voor neonatale zorg in het National Children’s Hospital in Kiev op 24 januari 2012 . (Efrem Lukatsky / AFP / Getty Images)

De Pinchuk-Craig-Clinton-connecties kunnen betekenen dat het Ministerie van Justitie de communicatie tussen Craig en de Clintons al heeft onderzocht of mogelijk zelfs grondig zal onderzoeken. Hoewel Craig zei dat hij namens Oekraïne niet naar Amerikaanse functionarissen lobbyde, zei hij niet of hij lobbyde namens Pinchuk, een particuliere zakenman die op het moment dat hij het rapport financierde geen functie bekleedde in de Oekraïense regering. Craig noemde ook niet of hij lobbyde voor een echtgenoot van een Amerikaanse functionaris, namelijk Bill Clinton.

Schoen, de man die het project aan Craig leverde, werd geregistreerd als lobbyist voor Pinchuk tijdens Clintons ambtstermijn aan het hoofd van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het was nadat Pinchuk in 2006 door Schoen aan de Clintons werd geïntroduceerd, dat hij begon te schenken aan de Clinton Foundation. Schoen vertelde The Wall Street Journal dat de donaties geen onderdeel waren van zijn lobbyactiviteiten.

Schoen arrangeerde ongeveer een dozijn ontmoetingen tussen Pinchuk en ambtenaren van het Ministerie van Buitenlandse Zaken tusen september 2011 en november 2012, volgens The New York Times. De vergaderingen vonden plaats toen Pinchuk aan de Clinton Foundation doneerde en het Oekraïense rapport van Craig financierde.

Bron: The Epoch Times