Leon de Winter: Linkse media maken Trump juist sterker

Zoals verschenen in de Telegraaf op 2020-09-08.

Op NPO Radio 1, de prominente staatszender die 24/7 een zacht-linkse koers volgt, waren dinsdag intelligente mensen in gesprek over de rellen in Amerika. Die vielen reuze mee, zo moest de luisteraar weten. Er werd naar The Guardian verwezen; die krant meldde een onderzoek van Princeton University. Daaruit bleek dat maar liefst drieënnegentig procent van de BLM-demonstraties vreedzaam waren verlopen. Dat zou betekenen, aldus de intelligentsia op de radio, dat de Republikeinen de rellen overdreven en dat Trump dus loog.

Sinds 2016 behoort ’Trump liegt’ tot het refrein van alle progressieve riedels, alsof hij de enige politicus is die zijn werkelijkheid oppoetst of desnoods met fictie aanvult. Toch wist Joe Biden tijdens zijn acceptatiespeech van de kandidatuur van de Democraten Trump te overtreffen.

Volgens Biden had Trump, naar aanleiding van een gewelddadig incident drie jaar geleden in Charlottesville, het blanke tuig dat daar bijeen was gekomen ’fine people’ genoemd; dat was het moment, beweerde Biden theatraal, dat hij besloot zich kandidaat te stellen voor het presidentschap.

Ondergang
Let op: dat theatrale moment van Trumps vermeende solidariteit met blank schorem bestaat niet – het was een leugen, en dat wist Biden; google de speech en zie dat in werkelijkheid Trump het tuig scherp veroordeelt. Maar de mensen die zich vastklampen aan Biden (is een beetje lastig beeld), hebben aan feitelijkheden geen boodschap. In de media en in linkse kringen is geen leugen te groot voor het doel: de ondergang van Trump.

De verkiezingsuitslag van 2016 is door links Amerika nooit geaccepteerd. Aanvankelijk was de mythe van Trumps „samenwerking met de Russen” bedoeld als extra veiligheidsmechanisme om zijn plotselinge opkomst als Amerikaanse populist te stoppen. Maar iedereen onderschatte Hillary Clintons vermogen om te verliezen van de entertainer-projectontwikkelaar, die weinig heeft gelezen en vooral vaart op zijn intuïtie; dat verlies mag je gerust een prestatie van jewelste noemen.

Na Trumps victorie werd de Rusland-mythe een middel om hem te laten struikelen. Er waren geen bewijzen, het zgn. Steele Dossier was een verzinsel, maar dit alles was geen belemmering voor de media en voor linkse politici Trumps presidentschap met geruchten, onzin, fake-berichten te belasten. Als een straatvechter brulde Trump terug – een president onwaardig, maar bij een populist werkt dat anders.

De media en linkse politici blijven de fouten maken die zij ook in 2016 maakten. Ze spelen Trump in de kaart. Zwijgen over de rellen – in 220 door Democraten geleide steden – gaf Trump de kans de brandende gebouwen en menselijke ellende voor de voeten van Biden te leggen. Nu Biden vindt dat hij wel over de rellen moet praten, forceert hij zichzelf door te beweren dat de rellen Trumps schuld zijn, en dat is zo kolossaal onzinnig dat hij er zichzelf mee treft.

De linkse media – en dus ook Radio 1 – wilden de hevigheid van de ’cancel culture’ net zo angstvallig ontlopen als berichtgeving over de rellen in steden, tot het begon door te dringen dat ze Trump daarmee sterker maakten. Maar nu de berichtgeving wel loskomt, is het onmogelijk te beweren dat het straatgeweld niet door links wordt bedreven, en toch doen ze dat.

Er waren de afgelopen maanden 550 rellen met geweld in Amerika. Dat er veel meer demonstraties waren die vreedzaam verliepen, is van geen belang. De meeste automobilisten komen na een tocht veilig aan; het gaat om de incidenten waarin het misgaat.

Ik maakte op Twitter een sarcastische opmerking over die drieënnegentig procent vreedzame demonstraties: „De nazi-bezetting van Nederland was 99% vreedzaam. Hebben jullie bij @NPORadio1 daar wel eens bij stilgestaan?”

Ik sluit niet eens uit dat dat feitelijk waar is, maar het is betekenisloos want we weten dat een mensenleven, ook in een verder vreedzaam leven, in slechts één moment verwoest kan worden.

Twitter
Het is interessant om te zien hoe sommige ’volgers’ van mijn twitteraccount (@leondewinter) daarop reageerden. Opvallend was de reactie van Cas Mudde, een extreemlinkse hoogleraar die in Amerika lesgeeft. Hij stond klaar om mij meteen als rechtsextremist te besmeuren. Anderen noemden me een nazi. O ironie.

Ik maakte even in het klein mee wat in de Amerikaanse media gebeurt als je, zelfs met opzichtig sarcasme, afwijkt van de officiële linkse lijn. Veel mensen durven zich daar niet meer te uiten. Als ze bij een universiteit werken, worden ze daar door de Cas Muddes verscheurd. Als ze een winkel hebben, komen er boycotdemonstraties voor de deur. Of, zoals bij Trumps reactie op het geweld in Charlottesville, er wordt iets beweerd dat volledig is verzonnen; Biden baseert er zijn kandidatuur zelfs op.

Er zijn in 220 Amerikaanse steden duizenden zaken vernietigd, geplunderd, in brand gestoken. Deze feiten wilde Radio 1 relativeren. Ik kan dat niet relativeren. Evenmin kan ik relativeren dat mijn grootvader Herman de Winter 20.000 dagen had geleefd tot hij in een veewagon werd getrapt en enkele dagen later in Sobibor werd afgeslacht. Dat was op 2 april ’43. Zijn leven was 99,99 procent vreedzaam.

Belazer me niet met die percentages.